Skip to main content
18 juni 2022

Aanmelden: Ethiopische koffieceremonie

categorie:

Aanmelden: Ethiopische koffieceremonie

VROUWENPOWER

Ethiopische koffieceremonie, door vrouwen voor vrouwen. Een belangrijke sociale culturele traditie in Ethiopië, uitgevoerd door vrouwen als teken van gastvrijheid, vriendschap en respect. Er is plek voor iedereen, als je maar vrouw bent en bij de eerste 50 aanmeldingen zit. Deelname is gratis.

Ethiopische koffieceremonie
Wijkcentrum de Wereld
Laan van Berlijn 1, Haarlem Schalkwijk

Donderdag 30 juni
10:00 – 11:30 uur.

Aanmelden kan voor 27 juni via het inschrijfformulier hieronder, of bij Kim Menzo (kmenzo@haarlem.nl) of Mila Joling (mjoling@haarlem.nl).

De ceremonie, die als een eer wordt beschouwd, wordt meestal uitgevoerd door de gastvrouw.
Vooraf worden de koffiebonen gewassen, gesorteerd, vervolgens geroosterd in een pan, op het vuur geplaatst, vlak voordat ze in een houten vijzel worden gestampt en meerdere keren worden gezeefd. De koffie wordt dan in een container gegoten, de jebena , die water bevat, dan aan de kook gebracht boven een houtskoolhaard en blijft daar totdat er rook uit de tuit ontsnapt. Vervolgens wordt de jebena van het vuur gehaald en op de maskamatcha geplaatst , een kleine ronde die hem op zijn plaats houdt. Bovendien wordt paardenhaar in de tuit van de kan geplaatst om de drank te filteren bij het serveren.

Bron: https://nl.frwiki.wiki/wiki/Ceremonie_du_cafe