Skip to main content
19 april 2022

IFTAR 2022 in Haarlem

categorie:

IFTAR 2022 in Haarlem

Afgelopen zondag organiseerde  Stichting Somaliërs Haarlem & Omgeving SSHO, Stichting Samen en TSCS in samenwerking met Haarlem Verbinders een IFTAR-maaltijd tijdens de Ramadan. Deze maaltijd wordt jaarlijks georganiseerd en richt zich op verbinding tussen mensen met allerlei achtergronden en religies. Deelnemers komen hierdoor in contact met mensen die zij nog niet eerder hadden gesproken.

De opkomst was overweldigend meer dan 200 honderd mensen zijn naar dit evenement gekomen: mannen, vrouwen kinderen in verschillende leeftijden. Er waren autochtone Nederlanders, mensen met een Somalische, Marokkaanse, Turkse, Syrische, Eritrese en achtergrond die in gemixte tafels bij elkaar zaten en voor het eerst kennis met elkaar maakte wat leidde tot vaak leuke gesprekken.

De bijeenkomst werd geopend door de dagvoorzitter waarna er een kleine quiz werd gehouden over feiten rond ramadan die door de zaal buitengewoon goed werden beantwoord. Hierna werd een kortverhaal gehouden over de betekenis van de heilige maand ramadan gehouden waarin duidelijk werd gemaakt dat het niet alleen om het vasten gaat maar ook om hoe je zelf in het leven staat en hoe je terug kan kijken naar de afgelopen maanden. Vervolgens sprak een voorganger van …. kerk. Hij gaf aan dat vasten niet alleen bij moslims wordt uitgevoerd maar wat in veel religies voorkomt. Ook hier gaat het om hoe je naar jezelf kijkt en wat je de afgelopen maanden hebt gedaan. Tenslotte sprak een islamoloog. Zij hield een uitgebreid verhaal hoe wij naar elkaar kijken waarin de media een belangrijke rol spelen. Als gevolg hiervan kijken we op basis van beelden naar andere groepen, ontwikkelen vooroordelen en zijn wij loyaal naar de eigen groep. Het juist van belang om uit de eigen groep te stappen en de ander te ontmoeten juist in de ramadan maand.

Inmiddels was de zon gezakt en kon de maaltijd beginnen. Deze begon met heerlijke dadels, waarna we een Marokkaanse hiria soep kregen. Dit werd gevolgd door Somalische samboesa’s (driehoekjes van bladerdeeg met gehakt) en een schotel met kip, dadels en een salade. Dit werd afgesloten met Marokkaanse thee.

De avond werd afgesloten met een loterij waarin een aantal mensen verrast werden met een klein cadeau.

We kunnen terugkijken op een echt succesvolle IFTAR met veel leuke nieuwe ontmoetingen.

Lees meer over de SSHO Iftar op https://www.haarlemsdagblad.nl/.