MEEDOEN SCHALKWIJK II
Meedoen Schalkwijk 2 is een vervolg op het project Meedoen Schalkwijk 1 dat wij in de periode 2021-2022 op een succesvolle wijze hebben uitgevoerd. Voor deze activiteiten was veel belangstelling en heeft mensen veel gebracht. Wij willen hier nu een vervolg aan geven door nu een driejarig project te ontwikkelen met een uitgebreider aantal van verschillende activiteiten.
Achtergrond
Veel van de Haarlemmers die bij ons komen, lopen tegen problemen aan. Allerlei problemen, met allerlei verschillende oorzaken en minstens net zoveel verschillende gevolgen. Toch zien we twee problemen die telkens terugkomen en ten grondslag liggen aan de verdere problematiek. Er is hier sprake van een cultuur- en taalbarrière. Een groot deel van de gemeenschap spreekt niet of onvoldoende de Nederlandse taal. Voorts is er sprake van grote cultuurverschillen. Binnen de Somalische en Eritrese gemeenschap is men huiverig voor overheid-instanties. Dit heeft met ervaringen in het land van herkomst te maken waar de vaak corrupte overheid een bedreiging vormt. Hierdoor durven mensen zich niet te melden voor ondersteuning bij organisaties.
Veel mensen uit de Somalische en Eritrese gemeenschap durven niet naar het sociaal wijkteam of naar de huisarts. Er is angst om bij ongevallen specialistische hulp in te schakelen. Angst voor misinterpretaties en maatregelen. Bijv. dat het vallen van de trap wordt gezien als kindermishandeling en dat weer leidt tot uithuisplaatsing. Gevolg is dat er niet op de juiste momenten door iedereen de juiste zorg of hulp wordt ingeschakeld. Bij sociale problematiek wordt er vaak in eerste instantie ondersteuning in de eigen gemeenschap gezocht. Problemen die hierbij vaak naar voren komen zijn laaggeletterdheid, financiën, moeilijkheden in de opvoeding van kinderen en veelal een ongezonde leefstijl. Daarbij wordt hun participatie gehinderd door discriminatie op verschillende terreinen. Door dit alles dreigen zij zich steeds meer te isoleren en vereenzamen. Het hindert hun integratie en participatie en het vinden van een eigen plek in de samenleving.
Speciale aandacht is hier nodig voor jongeren die opgroeien tussen twee culturen die behoefte hebben aan ontmoeting, vrijetijdbesteding, zicht op hun toekomst en hun plek in de samenleving. Een andere groep die aandacht vraagt zijn de mannen binnen de gemeenschap. Hier is veel sprake van eenzaamheid. Ze vinden het lastig om zaken en gevoelens die hen bezighouden met andere te delen.
Zelfs met vrouw en kinderen gebeurt dit maar beperkt voor zover zij een partner hebben. Zij delen dit wel met vrienden (andere mannen). Zij hebben echter geen vrienden en kennen ook geen plek waar zij hen kunnen ontmoeten. Met als gevolg dat zij thuisblijven en nergens naar toe gaan.
Doelstelling
- Bestrijden van isolement en eenzaamheid
- Bevorderen dat deelnemers uit huis komen en elkaar kunnen ontmoeten
- Bevorderen van de zelfredzaamheid van deelnemers
- Kennis vergroten op het gebied van opvoeding in Nederland
- Vergroten opvoedvaardigheden
- Bevorderen van gezonde voeding, leefstijl en bewegen
- Bestrijden van discriminatie
- Stimuleren van positief denken en een bijdrage leveren
Uitvoering
Meedoen Schalkwijk 2 is een vervolg op het project Meedoen Schalkwijk 1 dat wij in de periode 2021-2022 op een succesvolle wijze hebben uitgevoerd. Voor deze activiteiten was veel belangstelling en heeft mensen veel gebracht. Wij willen hier nu een vervolg aan geven door nu een driejarig project te ontwikkelen met een uitgebreider aantal van verschillende activiteiten.
ONTMOETING
Centraal staat in onze werkwijze staat de multiculturele ontmoeting. Hier willen wij mensen stimuleren het huis uit te gaan en naar ons Centrum te komen. Hier worden zij door onze vrijwilligers in contact gebracht met andere migranten en buurtbewoners. Met koffie en thee, waar men elkaar in gesprek kan gaan of samen een spelletje doen. Met veel ruimte voor muziek, cultuur en gezamenlijk eten.
Veel migranten vinden het angstig om met andere mensen in contact te komen. Hier kan dat op een veilige en begripvolle manier gebeuren. In deze ontmoeting activiteiten vragen wij ook aan bezoekers waar zij behoefte aan hebben en proberen hier in onze activiteiten op aan te sluiten. Vervolgens willen wij toe leiden naar andere activiteiten die wij als organisatie uitvoeren. Al deze activiteiten en agenda staan vermeld op onze website: www.ssho.nl
Naast elkaar ontmoeten is het ook belangrijk dat leden van de verschillende gemeenschappen kennismaken met bepaalde organisaties in Haarlem. Denk hierbij aan het sociaal wijkteam, de gemeente of woningcorporaties. Deze ontmoeting versterkt het vertrouwen binnen de gemeenschap in deze instanties.
Er worden ook regelmatig ontbijtsessies georganiseerd in het ontmoetingscentrum. Hierbij worden betrokken professionals of organisaties uitgenodigd om aan te sluiten. In totaal 40 bijeenkomsten op jaarbasis.
MAATSCHAPPELIJKE ORIËNTATIE
Wij komen in ons werk veel in aanraking met statushouders die in Haarlem zijn komen wonen en moeilijk hun weg kunnen vinden. Wij kennen deze problematiek als geen ander omdat ook wij hier als vluchteling naar toe zijn gekomen en weten waar zij hiertegen aan kunnen lopen. Door onze inzet als ervaringsdeskundige kunnen wij hen een maatschappelijke oriëntatie aanbieden en helpen de weg te vinden in Haarlem. Wij geven hier invulling aan door statushouders die nieuw in Haarlem zijn komen wonen te koppelen aan een succesvol geïntegreerde vluchteling. Deze laat hun zien wat het verschil is tussen het land van herkomst en Nederland en hoe zaken hier georganiseerd zijn, zoals bijvoorbeeld:
- Dokter/Ziekenhuis
- Verzekeringen
- Wonen/Huis kopen
- Opleidingen/Werk
- Ondernemerschap
En andere zaken die zij zelf aandragen. Wij organiseren per jaar hier 10 bijeenkomsten voor.
TRAININGEN LEVEN IN NEDERLAND
Hier willen wij nieuwe statushouders en andere migranten verschillende trainingen geven over het leven in Nederland zoals:
- Wat is het verschil tussen leven in het land van herkomst en Nederland
- Opvoeding
- Netwerken
- Vrijetijdsbesteding
Wij organiseren per jaar 5 trainingen bij elkaar 25 dagdelen per jaar.
SCHAKELPUNT
Schakelpunt is een multicultureel inloopspreekuur dat wij al een aantal jaren uitvoeren. Het is een laagdrempelige voorziening waar mensen zonder wachttijd en in de eigen taal te woord worden gestaan. Hier komen mensen met tal van vragen over uitkering, opleiding, verblijfsvergunning, financiën etc. Hier krijgen mensen informatie, advies, hulp bij het schrijven van brieven, bezwaarschriften en formulieren. Bij complexe problemen worden mensen doorverwezen naar sociale wijkteams. Aan dit spreekuur is nu ook een juridisch spreekuur verbonden voor puur juridische vragen onder leiding van een advocaat. De komende maanden verwachten wij een grote instroom van hulpvragers daar nieuwe statushouders maar een korte begeleiding van Vluchtelingenwerk krijgen en daarna doorgestuurd worden naar de sociale wijkteams. Deze mensen kennen hun cultuur en taal niet en sturen hen meestal naar ons spreekuur door. Het spreekuur wordt wekelijks georganiseerd en omvat 40 bijeenkomsten per jaar.
GEZONDE LEEFSTIJL
Veel mensen uit deze doelgroepen hebben te maken met een slechte gezondheid. Door slechte voeding, weinig gezonde leefstijl en weinig beweging hebben veel van hen met tal van gezondheidsklachten te maken gekregen, zoals diabetes, hoge bloeddruk, maag- en hartklachten etc. Door middelen van verschillende activiteiten als kennis over gezonde voeding, kookworkshops en beweeg activiteiten willen hun gezondheid proberen te verbeteren.
Wij gaan hier aandacht voor vragen door per jaar een 5-tal informatiebijeenkomsten te organiseren in samenwerking met de GGD en Bureau Wegwijzer waarin wordt gesproken: wat is een gezonde leefstijl, gezonde voeding, hoe kunnen we gezondheidsklachten voorkomen en hoe kunnen we een gezondere manier van leefstijl realiseren. Hiernaast gaan wij aandacht besteden aan voeding door informatie over gezonde voeding te geven.
Er worden een 4-tal kookworkshops per jaar georganiseerd waar zij leren gezonde maaltijden te maken en hun traditionele gerechten meer gezond te maken. Al kokend is er veel aandacht voor onderling contact en gesprek. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het bestaande aanbod van BUURTS rond ‘Voel je goed’ groepen in Haarlem. Deze groepen, vaak voor laaggeletterden mensen richten zich op gezonde voeding een gezonde leefstijl.
BEWEGING EN SPORT
Bijeenkomsten over bewegen en sport
Wij willen hier een drietal bijeenkomsten per jaar organiseren waarin wij aan deelnemers willen laten zien hoe belangrijk het is regelmatig te bewegen en/of sporten. Dat dit een belangrijk effect op hun gezondheid kan hebben. Voort wordt informatie gegeven over de mogelijkheden in Haarlem op het gebied van bewegen en sport.
Sportactiviteiten
Hier willen wij deelnemers de mogelijkheid bieden om deel te nemen aan verschillende sportactiviteiten die wij wekelijks gaan organiseren in een gymzaal In Schalkwijk, zoals: zaalvoetbal en conditietraining. Hier willen wij vooral aandacht besteden aan sporten voor jongeren en in het bijzonder sporten voor meisjes die nog weinig aan dit soort activiteiten deelnemen. Deze activiteiten voor jongeren organiseren wij wekelijks in samenwerking met het Jeugdfond Sport & Cultuur. Daarnaast gaan wij een hardloopgroep (SSHO funrun) voor mannen organiseren die wekelijks gaat lopen in een park of de duinen.
OPVOEDING
Opvoeding is voor veel migranten en vluchtelingen ingewikkeld omdat deze zo anders als in het land van herkomst. Het opvoeden tussen twee culturen valt hen zwaar. Met name de ouderlijke verantwoordelijkheid vinden zij ingewikkeld daar dit niet zo bestaat in de landen van herkomst waar meer de gemeenschap de kinderen opvoedt. Ook de opvoeding van hun puber kinderen vinden zij moeilijk. Daarbij spelen ook zaken als uitval in het onderwijs, zelfbeschikking, discriminatie vrijetijdsbesteding, netwerkontwikkeling een belangrijke rol. Ook de relatie ouders kinderen en hun onderlinge communicatie heeft aandacht nodig.
Wij gaan per jaar een 4-tal bijeenkomsten organiseren in samenwerking met Jeugd en Gezin en Bureau Wegwijzer waar aan de orde komt:
- Opvoeding in Nederland
- Onderwijs in Nederland
- Cultuurverschillen
- Communicatie ouders en kinderen
Daarnaast gaan wij een drietal trainingen en workshops per jaar aanbieden waar deelnemers een aantal opvoedvaardigheden wordt aangeleerd en leren hoe zij om kunnen gaan en communiceren met hun kinderen.
ARMOEDE
Armoede komt relatief veel voor bij migranten- en vluchtelingen gezinnen. Zij zijn vaak afhankelijk van een uitkering of hebben een baan met een laag inkomen. Vaak beseffen mensen niet dat ze in armoede moeten leven omdat ze op deze wijze ook in het land van herkomst moesten leven. Echter voor hun kinderen heeft dit wel gevolgen dat zij geen gebruik kunnen maken van bepaalde voorzieningen, gaan niet op vakantie en kunnen niet sporten. Zij maken wel veel gebruik van internet en sociale media waar hun ouders geen kennis over hebben. In dit onderdeel gaan wij per jaar een 4-tal informatie- en dialoogbijeenkomsten organiseren hoe het komt dat mensen in een armoede situatie terecht zijn gekomen en welke rol opleiding en werk daarin spelen.
In deze bijeenkomsten komt aan de orde:
- Wat is naar hun oordeel oorzaak van hun armoede
- Stimuleren van hun kinderen een opleiding te volgen
- Zelfbeschikking
- Zelfredzaamheid
OMGAAN MET FINANCIËN
Via onze spreekuren maar ook bij andere activiteiten krijgen wij veel vragen over hun financiën, achterstanden in betalingen en zelfs schulden. Daarbij hebben wij constateren dat zij weinig bekend zijn met het financiële systeem in Nederland en maken nog steeds veel gebruik van het systeem om in een keer hun maandelijkse uitkering of salaris in een keer van hun rekening te halen. Vaak weten zij wel wat zij ontvangen maar hebben geen inzicht in wat zij uitgeven.
Wij willen de mensen die hiermee te maken hebben een aantal trainingen aanbieden:
- Trainingen leren omgaan met geld
- Trainingen budgetteren
- Trainingen omgaan met schulden
Per jaar willen wij drie trainingen organiseren voor in totaal 15 dagdelen.
VOLWASSEN ACTIVITEITEN
Wij willen hier wekelijks activiteiten organiseren voor zowel mannen als vrouwen. Activiteiten waar ze elkaar in kunnen ontmoeten, samen van gedachten kunnen wisselen en samen activiteiten kunnen ontwikkelen en nieuwe dingen en vaardigheden leren. Het gaat hier om de volgende activiteiten:
- Een wekelijks ontbijt
- Wekelijkse zwemlessen, sporten en bewegen
- Organiseren van een Lady’s Night: 2 keer per jaar
- Kooklessen: 4 bijeenkomsten per jaar
- Computerlessen: 10 bijeenkomsten per jaar
- Kennis krijgen van de buurt en omgeving: 3 bijeenkomsten
- Ontmoeten: wekelijks
- Meer zelfredzaam worden: 5 bijeenkomsten
JONGEREN ACTIVITEITEN
Wij willen in dit project echt veel aandacht aan migranten- en vluchtelingen jongeren besteden. Zij worstelen met hun identiteit tussen twee totaal verschillende werelden en hebben vaak maar een klein netwerk. Daarnaast hebben zij veel behoefte aan onderlinge ontmoeting en gesprek. Wij willen hierin jongeren stimuleren hun eigen activiteiten te ontwikkelen op basis van thema’s die voor hen belangrijk zijn. Wij willen hen daarin faciliteren en ondersteunen en hen helpen meer mee te doen in Schalkwijk. Zij gaan wekelijks activiteiten ontwikkelen en uitvoeren.
- Leiderschap trainingen: 2 keer per jaar
- Trainingen zelfverzekerdheid: 2 trainingen per jaar
- Thuis voelen in Nederland: 8 bijeenkomsten per jaar
- Dialoog 8 bijeenkomsten per jaar
- Sporten: 1 x per week
- Netwerken, en vrijetijdbesteding: 1 x per week
- Samenwerking: 2 bijeenkomsten
- Omgaan met stress: drie bijeenkomsten
BURGERSCHAP EN DEMOCRATIE
Veel migranten en vluchtelingen waar wij dagelijks mee te maken hebben komen uit landen waar democratie niet bestaat. Zij kennen het begrip democratie niet en weten ook niet hoe het in de praktijd werkt en welke rol zij daarin kunnen spelen. Zij vinden de discussie daarover ingewikkeld en houden afstand als het daarover gaat. Wij gaan daarom de komende jaren meer aandacht besteden aan actief burgerschap en laten zien hoe de democratie werk. Dit gaan wij doen in samenwerking met ProDemos (Huis van de rechtstaat) door een drietal participerende bijeenkomsten te organiseren:
- Informatie over staatsinrichting en democratie
- Actief en passief stemrecht
- Overheid, Provincie, Gemeente
- Hoe kan je aandacht vragen voor maatschappelijke problemen en misstanden
VRIJETIJDSBESTEDING
Vrijetijdsbesteding is een begrip dat zij niet kennen van waar zij vandaan komen ook het weekend en vakantie niet goed kennen omdat er in het land van herkomst de hele week gewerkt werd. Zij vinden het moeilijk om al die vrijetijd goed te besteden en blijven daarom veel thuis ook tijdens de vakanties.
Wij willen twee bijeenkomsten per jaar organiseren waarin wij hun de verschillende mogelijkheden willen laten zien. Vervolgens willen wij met hen een aantal van deze voorzieningen op het gebied van sport, cultuur en ontspanning bezoeken. De welzijnscoaches van BUURTS staan bovendien klaar om leden van de gemeenschap te ondersteunen die op zoek zijn naar een leuke of zinvolle activiteiten. (https://welzijnoprecept.nl/)
NETWERKONTWIKKELING
Het hebben van een netwerk is onmisbaar wil je je weg in de samenleving kunnen vinden, bij het zoeken naar een goede opleiding, werk of onderneming maar ook op het persoonlijk vlak als je met vragen zit. Veel migranten- en vluchtelingen hebben en zij weinig vrienden hebben. Met behulp van de methode van het ADB (Anti Discriminatie Bureau Haarlem) willen wij deelnemers in een twee bijeenkomsten leren hoe je een netwerk kunt ontwikkelen, onderhouden en gebruiken.
Tijdlijn
Werving vrijwilligers
Vorming projectteam
Ontwikkeling flyer
Ontmoeting met maatschappelijke organisatie
i.s.m. BUURTS
Wekelijks ontbijt
Iedere donderdagochtend 10:00 – 11:00 uur. Uitgezonderd schoolvakanties.
Schakelpunt
Wekelijks spreekuur op vrijdag. Uitgezonderd schoolvakanties.
Sport en beweeg activiteiten (Volwassen/ouderen)
Wekelijks (behalve schoolvakanties)
Burgerschap en democratie
i.s.m Pro Demos/Buurts/Wijkraad
Statushouders bijeenkomsten
Verspreid over het jaar 2023- 2024
Trainingen leven in NL
Sport en beweeg activiteiten (Jongeren)
Activiteiten jongeren
Shaah iyo Sheeko => thee en verhalen. Een keer per maand
Multiculturele dag
Bijeenkomsten gezonde leefstijl
I.sm GGD en Buurts
Kookworkshops
Haarlemse Verbinders en Buurts
Bijeenkomsten financiën
Bijeenkomsten opvoeding en onderwijs
Workshops opvoed vaardigheden
ism Tusmo en Buurts
Informatie Dialoog Armoede
i.s.m Hakta/Buurts
Trainingen omgaan met geld
Bijeenkomsten en bezoek vrijetijdsbesteding
Burendag
Bijeenkomsten netwerk
projectinformatie
-
onderwerpintegreren & participeren
-
statusactief
-
startdatum1 september 2023
-
einddatum31 december 2024
-
samenwerkende partnersBUURTS
-
GGD, Jeugd en Gezin
-
Politie en gemeentelijke instanties
-
Sociaal Wijkteam Haarlem
-
Sportsupport Haarlem, Bibliotheek Haarlem
-
Bureau Discriminatiezaken Kennemerland
-
Teylers museum, Wereldkeuken
-
Stichting Samen Haarlem, Da Vinci
-
Stichting Hattrick, Permens
-
Haarlemse Verbinders, Bureau Inzicht, CAPREA MEDIA
-
financieringGemeente Haarlem