MEEDOEN SCHALKWIJK III
MEEDOEN SCHALKWIJK III is de derde fase van het meerjarige project van SSHO, dat de ervaringen en successen van de eerdere edities verder ontwikkelt en uitbreidt. Na de eerste twee edities van MEEDOEN SCHALKWIJK, waarin de focus lag op het versterken van de sociale cohesie, richt MEEDOEN SCHALKWIJK III zich op het verder integreren van bewoners en het verbeteren van de inclusieve leefbaarheid op lange termijn.
De ervaring van de voorgaande fases heeft geleid tot een aantal vaste waarden en pijlers die nu onderdeel zijn van het fundament van het project. Deze pijlers zijn: bewonersparticipatie, sociale inclusie en samenwerking met lokale partners. Het betrekken van bewoners bij besluitvorming blijft essentieel, net als het stimuleren van (duurzame) lokale initiatieven en het bevorderen van een inclusieve samenleving. In deze derde fase wordt verder gebouwd aan de stabiliteit van de wijk, met nadruk op het ondersteunen van lokale initiatieven en het versterken van de gemeenschap.
MEEDOEN SCHALKWIJK III is daarmee de natuurlijke voortzetting van een gezamenlijk streven naar een veerkrachtigere en inclusiever Haarlem.
Achtergrond
Veel bewoners van Schalkwijk hebben te maken met verschillende, vaak complexe problemen die hun dagelijks leven beïnvloeden. Deze problemen hebben uiteenlopende oorzaken en gevolgen, maar twee belangrijke thema’s komen steeds terug: cultuur- en taalbarrières. Een groot aantal bewoners spreekt onvoldoende Nederlands, wat hen belemmert in hun communicatie met instanties en het dagelijks functioneren. Daarnaast zijn er aanzienlijke cultuurverschillen, vooral binnen de Somalische en Eritrese gemeenschappen, waar de ervaring met overheid en instellingen vaak negatief is. Dit komt voort uit eerdere ervaringen met corrupte of onbetrouwbare overheden in hun thuislanden, wat leidt tot een diepgeworteld wantrouwen tegenover officiële hulpverleners.
Deze achterdocht maakt dat veel mensen zich niet melden voor hulp bij bijvoorbeeld het sociaal wijkteam of de huisarts. Ze zijn bang dat een onschuldige situatie verkeerd geïnterpreteerd wordt, zoals het vallen van een kind, wat zou kunnen leiden tot ingrijpen door de overheid of zelfs uithuisplaatsing. Hierdoor blijven problemen onopgemerkt en wordt de juiste zorg vaak te laat of helemaal niet ingeschakeld.
In plaats van hulp van buitenaf zoeken veel bewoners steun binnen hun eigen gemeenschap, maar vaak wordt hierdoor de cirkel van problemen niet doorbroken. Laaggeletterdheid, financiële zorgen, opvoedingsvraagstukken en een ongezonde levensstijl zijn veelvoorkomende problemen. Deze worden vaak versterkt door discriminatie, wat de integratie en maatschappelijke participatie verder belemmert. De isolatie die hieruit voortkomt, kan leiden tot ernstige eenzaamheid en uitsluiting.
Bijzonder aandacht vraagt de positie van jongeren die opgroeien tussen twee culturen. Zij hebben behoefte aan ruimte voor ontmoeting, ontspanning en ontwikkeling, maar vinden dit vaak niet. Ook de mannen binnen deze gemeenschappen kampen vaak met eenzaamheid. Het delen van gevoelens of zorgen is voor velen lastig, zowel met familie als met vrienden, omdat die contacten ontbreken. Dit zorgt ervoor dat zij zich vaak terugtrekken en geen steun vinden.
MEEDOEN SCHALKWIJK III bouwt voort op de ervaringen en lessen uit de vorige fasen. Waar in eerdere fases de focus lag op sociale cohesie en duurzaamheid, richt deze derde fase zich op het versterken van de inclusieve leefbaarheid en het verder integreren van alle bewoners. Door bewoners actief te betrekken, samen te werken met lokale partners en de nadruk te leggen op sociale inclusie en participatie, zorgen we ervoor dat iedereen een plek krijgt in de wijk. We willen barrières slechten en zorgen voor een veerkrachtigere gemeenschap, waar geen plek is voor uitsluiting, maar waar juist de kracht van diversiteit wordt benut.
Doelstelling
Versterken van het individu en de cohesie van bewoners
In MEEDOEN SCHALKWIJK III gaan we verder met het versterken van onze doelgroep en betrokken deelnemers door de mensen handvatten te geven steviger in de maatschappij te staan, en tegelijkertijd het versterken van sociale netwerken binnen de wijk waardoor niet alleen het individu sterker door het leven gaat, maar de bewoners van Haarlem elkaar ook inspireren, motiveren en ondersteunen. Door nog intensievere samenwerkingen met lokale organisaties willen we bewoners niet alleen verbinden, maar ook duurzame ontmoetingsplekken creëren waar zij zich welkom en gehoord voelen.
Bevorderen van sociale contacten en ontmoeting
De derde fase bouwt voort op de successen van eerdere edities door nog meer ruimte te geven aan bewoners om elkaar te ontmoeten. We stimuleren actieve deelname aan wijkactiviteiten en bieden kansen voor zowel jong als oud om zich uit hun huis te wagen en een actieve rol in de gemeenschap te spelen.
Vergroten van zelfredzaamheid
Met een jaar extra ervaring verdiepen we de focus op het vergroten van de zelfredzaamheid van bewoners. Dit doen we door praktische workshops en trainingen aan te bieden die gericht zijn op het versterken van persoonlijke vaardigheden, van administratieve kennis tot het navigeren in de zorg.
Opvoeding, voeding en gezonde levensstijl
In MEEDOEN SCHALKWIJK III blijven we de opvoedvaardigheden van ouders verbeteren en bieden we meer gerichte ondersteuning op het gebied van gezonde voeding, beweging en een gezonde levensstijl. Door aanvullende programma’s over gezonde keuzes willen we bewoners bewust maken van het belang van gezondheid voor henzelf en hun kinderen.
Discriminatie en positief denken
Het is essentieel om discriminatie actief tegen te gaan. In deze fase richten we ons meer op bewustwording en het bevorderen van een inclusieve mindset. We stimuleren positief denken en moedigen bewoners aan om actief bij te dragen aan een samenleving waarin respect en samenwerking centraal staan.
Uitvoering
In MEEDOEN SCHALKWIJK III blijven we de kracht van ontmoeting centraal stellen, maar we verdiepen onze aanpak. We bieden niet alleen een veilige plek voor migranten en buurtbewoners om elkaar te ontmoeten, maar creëren ook ruimte voor gezamenlijke activiteiten die cultuur en diversiteit omarmen. Via gespreksgroepen, gezamenlijke maaltijden en culturele evenementen brengen we mensen samen, waarbij we continu inspelen op de wensen van onze deelnemers. Deze fase richt zich niet alleen op het samenbrengen van verschillende groepen, maar ook op het versterken van wederzijds vertrouwen door hen in contact te brengen met belangrijke maatschappelijke organisaties zoals het sociaal wijkteam en de gemeente.
Maatschappelijke Oriëntatie
De maatschappelijke oriëntatie krijgt een nieuwe dimensie in MEEDOEN SCHALKWIJK III. We koppelen nieuwkomers niet alleen aan integrerende vluchtelingen, maar bieden ook intensievere begeleiding om hen wegwijs te maken in praktische zaken zoals zorg, werk, wonen en opleiding. De focus ligt op het versterken van hun zelfstandigheid en hun vermogen om actief deel te nemen aan de samenleving. Door het delen van persoonlijke ervaringen als ervaringsdeskundigen, blijven we een essentiële brug tussen de culturen en de Nederlandse samenleving slaan.
Trainingen Leven in Nederland
In deze derde fase worden de trainingen verder aangescherpt. We gaan dieper in op thema’s zoals opvoeding en netwerken, en bieden meer op maat gemaakte begeleiding. Het versterken van persoonlijke vaardigheden en het vergroten van kennis over het leven in Nederland helpt deelnemers niet alleen te integreren, maar ook zelfbewust en zelfredzaam te worden in hun dagelijks leven.
Schakelpunt
Het Schakelpunt blijft een belangrijke laagdrempelige voorziening, maar we vergroten het bereik door het toevoegen van specialistische juridische ondersteuning. Dit biedt deelnemers meer vertrouwen in de instellingen, door hen direct te koppelen aan de juiste instanties en hen te helpen bij complexe zaken als verblijfsvergunningen en schulden. We willen een vertrouwd aanspreekpunt blijven voor de wijk, zodat bewoners weten waar ze terecht kunnen voor praktische en juridische vragen.
Gezonde Leefstijl en Beweging
Gezondheid blijft een speerpunt in MEEDOEN SCHALKWIJK III. In samenwerking met de GGD en lokale gezondheidsorganisaties organiseren we meer diepgaande programma’s rondom gezonde voeding en beweging. Kookworkshops, beweegactiviteiten en informatieve sessies over gezonde leefstijl helpen bewoners om hun gezondheid te verbeteren. We bieden structurele ondersteuning voor diegenen die actief aan hun fysieke en mentale gezondheid willen werken.
Opvoeding
Opvoeding blijft een belangrijk thema in MEEDOEN SCHALKWIJK III, waarbij we nog meer nadruk leggen op het versterken van opvoedvaardigheden. We gaan verder met het aanbieden van workshops en trainingen, maar voegen ook meer interactiviteit en begeleiding toe. We helpen ouders niet alleen om zich aan te passen aan de Nederlandse opvoedingsnormen, maar ondersteunen hen ook bij het onderhouden van een gezonde communicatie met hun kinderen in een multiculturele context.
Armoede en Omgaan met Financiën
Armoede en financiële onzekerheid blijven de dagelijkse realiteit voor veel van onze deelnemers. In deze fase bieden we gerichte trainingen aan om hen te helpen hun financiële situatie beter te begrijpen en te verbeteren. Met workshops over budgetteren, omgaan met schulden en het beheren van inkomsten willen we bewoners in staat stellen om zelfstandiger en met meer vertrouwen hun financiële toekomst tegemoet te treden.
Volwassenen- en Jongerenactiviteiten
MEEDOEN SCHALKWIJK III biedt een breder scala aan activiteiten voor zowel volwassenen als jongeren. We richten ons op de ontwikkeling van leiderschap, zelfvertrouwen en netwerken voor jongeren, terwijl we voor volwassenen wekelijkse ontmoetingsmomenten blijven organiseren. Bovendien zullen we jongeren actief betrekken bij het ontwikkelen van hun eigen projecten en initiatieven. Zo versterken we niet alleen hun participatie, maar bieden we hen de kans om als rolmodellen in de wijk te fungeren.
Burgerschap en Democratie
In MEEDOEN SCHALKWIJK III besteden we meer aandacht aan actief burgerschap. We organiseren workshops en sessies over democratie en de werking van het Nederlandse politieke systeem, in samenwerking met ProDemos. Het doel is om deelnemers niet alleen bewust te maken van hun rechten en plichten als burgers, maar hen ook te stimuleren actief bij te dragen aan hun samenleving.
Vrijetijdsbesteding en Netwerkontwikkeling
De focus op vrije tijd en netwerkontwikkeling wordt verder uitgebreid. In deze derde fase willen we bewoners niet alleen meer bewust maken van hun vrijetijdsmogelijkheden, maar ook actief betrekken bij lokale sport- en cultuuractiviteiten. Door het versterken van netwerken creëren we meer kansen voor werk, onderwijs en persoonlijke groei.
MEEDOEN SCHALKWIJK III is de stap vooruit in een proces van actieve, gemeenschappelijke verandering. We bouwen verder op wat we hebben geleerd, versterken de sociale structuur en bieden concrete middelen om de integratie en participatie van alle bewoners van Schalkwijk te bevorderen.
Tijdlijn
Werving vrijwilligers
Vorming projectteam
Activiteiten jongeren
Shaah iyo Sheeko => thee en verhalen. Een keer per maand
Vrouwenontbijt
Iedere donderdagochtend 10:00 – 11:00 uur. Uitgezonderd schoolvakanties.
Sport en beweeg activiteiten (Jongeren)
Sport en beweeg activiteiten (Volwassen/ouderen)
Wekelijks (behalve schoolvakanties)
Ontmoeting met maatschappelijke organisatie
i.s.m. BUURTS
Schakelpunt
Wekelijks spreekuur op vrijdag. Uitgezonderd schoolvakanties.
Statushouders bijeenkomsten
Verspreid over het jaar 2025
Bijeenkomsten financiën
Bijeenkomsten gezonde leefstijl
I.sm GGD en Buurts
Kookworkshops
Haarlemse Verbinders en Buurts
Bijeenkomsten opvoeding en onderwijs
Workshops opvoedvaardigheden
ism Tusmo en Buurts
Informatie Dialoog Armoede
i.s.m Hakta/Buurts
Trainingen omgaan met geld
Bijeenkomsten en bezoek vrijetijdsbesteding
Bijeenkomsten netwerk
Burgerschap en democratie
i.s.m Pro Demos/Buurts/Wijkraad
Burendag
Trainingen leven in NL
Multiculturele dag
projectinformatie
-
onderwerpintegreren & participeren
-
statusactief
-
startdatum1 september 2024
-
einddatum31 december 2025
-
samenwerkende partnersBUURTS
-
GGD, Jeugd en Gezin
-
Politie en gemeentelijke instanties
-
Sociaal Wijkteam Haarlem
-
Sportsupport Haarlem, Bibliotheek Haarlem
-
Bureau Discriminatiezaken Kennemerland
-
Teylers museum, Wereldkeuken
-
Stichting Samen Haarlem, Da Vinci
-
Stichting Hattrick, Permens
-
Haarlemse Verbinders, Bureau Inzicht, CAPREA MEDIA
-
financieringGemeente Haarlem